Resepi Agar-agar
Bahan :
7 cawan air
2 cawan gula
1 cawan susu cair
1 sudu perasa vanila
1 paket agar-agar
3 biji telur ayam (ambil kuning nya)
1 biji limau nipis diperah dan diambil airnya
2 cawan gula
1 cawan susu cair
1 sudu perasa vanila
1 paket agar-agar
3 biji telur ayam (ambil kuning nya)
1 biji limau nipis diperah dan diambil airnya
Cara-cara :
- Cuci bersih agar-agar terlebih dahulu sebelum di masak.
- Masak agar-agar dalam periuk yang berisi 7 cawan air.
- Apabila agar-agar sudah hancur, masukkan gula.
- Kacau agar-agar perlahan-lahan dan bila agar-agar sudah masak, angkat adunan agar-agar tadi & tapiskan.
- Kemudian, masukkan kuning telur,susu,perahan air limau & vanila ke dlm adunan agar-agar.
- Selepas itu, masak adunan itu kembali dengan menggunakan api perlahan. Kacau adunan agar-agar secara perlahan-lahan sehingga mendidih.
- Kemudian angkat adunan agar-agar & bahagikan ke dlm 4 bekas berlainan.
- 1 bekas untuk warna asal tanpa diletakkan apa-apa warna. 3 bekas lagi di campur dengan warna kuning, merah dan hijau.
- 3 bekas yang dicampur dengan warna disejukkan dalam peti supaya lebih cepat keras. 1 bekas tanpa campuran warna dibiarkan diluar & jgn biarkn ia keras sementara menunggu agar-agar berwarna keras.
- Apabila 3 bekas itu sudah keras,potong secara empat persegi kecil sebesar anak jari.
- Masukkan agar-agar berwarna yg telah di potong kecil tadi ke dlm agar-agar yang tidak diletakkan warna.
- Sejukkan agar-agar ke dalam peti.
Jika mahu agar-agar lapis,adunan x perlu di potong kecil-kecil..Hanya lapis kan agar2 1 persatu & sejukkan dlm peti sejuk..
0 comments:
Post a Comment