MENU PETANG
Ketupat sotong.. Sedap..Cuba laa ye.. (^__^) Sesuai utk makan petang juga ni..
Bahan :
-Sotong besar & segar (kuantiti sotong terpulang berapa byk korang nk mkn)
-Beras pulut (kalo byk sotong,byk laa pulutnya..).Rendam pulut selama 45 minit (lebih kurang)
-200 ml santan cair
-250 ml santan pekat
-120gm gula melaka (masak utk cairkannya)
-Garam
-Daun pandan (3 helai)
-Lidi satay
-Halba
Cara-cara memasak :
-Panaskan air,tanak beras pulut bersama santan cair hingga masak..
-Kemudian sejukkan pulut..
-Asingkan kepala sotong dari badan nya & buang tulang n sisa2 dlm bdn sotong..Bersihkan & tos..
-Sumbat pulut tadi ke dlm badan sotong,jgn sampai penuh(lebih kurang setengah bhagian bdn sotong saja,supaya pulut x terkeluar semasa memasak.
-Cantumkn kembali kepala sotong dgn badannya & semat dgn lidi satay..
-Masukkan sotong bersama gula melaka,halba,garam,daun pandan & santan pekat ke dlm periuk & masak dlm api sederhana.
-Kacau sehingga kuah pekat & sotong masak
Siap da tu..Ape lagi..makan lerrr..hehe.. (*____^)
0 comments:
Post a Comment