MENU PETANG


Ketupat sotong.. Sedap..Cuba laa ye.. (^__^) Sesuai utk makan petang juga ni..


Bahan :

-Sotong besar & segar (kuantiti sotong terpulang berapa byk korang nk mkn)
-Beras pulut (kalo byk sotong,byk laa pulutnya..).Rendam pulut selama 45 minit (lebih kurang)
-200 ml santan cair
-250 ml santan pekat
-120gm gula melaka (masak utk cairkannya)
-Garam
-Daun pandan (3 helai)
-Lidi satay
-Halba


Cara-cara memasak :

-Panaskan air,tanak beras pulut bersama santan cair hingga masak..
-Kemudian sejukkan pulut..
-Asingkan kepala sotong dari badan nya & buang tulang n sisa2 dlm bdn sotong..Bersihkan & tos.. 
-Sumbat pulut tadi ke dlm badan sotong,jgn sampai penuh(lebih kurang setengah bhagian bdn sotong  saja,supaya pulut x terkeluar semasa memasak.
-Cantumkn kembali kepala sotong dgn badannya & semat dgn lidi satay..
-Masukkan  sotong bersama gula melaka,halba,garam,daun pandan & santan pekat ke dlm periuk & masak dlm api sederhana.
-Kacau sehingga kuah pekat & sotong masak

 
Siap da tu..Ape lagi..makan lerrr..hehe.. (*____^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments:

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t

Post a Comment

 
Free Backlinks