Resepi Ayam Gajus
Bahan-bahan
200 gm isi ayam (potong dadu bahagian dada ayam)
50 gm cendawan hitam
100 gm gajus(goreng)
1 batang lobak merah(potong dadu)
1 biji bawang besar(potong dadu)
1 biji lada benggala(potong dadu)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk perasa
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil sos soya
Cara memasak
Panaskan minyak,goreng ayam hingga kekuningan(keemasan).
Masukkan cendawan hitam,lobak merah,lada benggala serta bawang besar.
Tumis hingga naik bau.Masukkan gajus dan kacau..
Kemudian masukkan serbuk perasa,gula dan garam.
Sesudah itu,masukkan sos tiram dan sos soya..Gaul rata dan sedia hidang..
0 comments:
Post a Comment