Resepi Mee

 
Bahan-bahan : 
 
1 kg mee kuning
300 gm udang sederhana besar
4 sudu cili giling (cili boh)
4 ulas bawang merah  
3 ulas bawang putih  
1 sudu besar udang kering  
1/2 inci halia
1 sudu petis udang
3 sudu sos tomato
1 sudu sos cili  
Gula 
Garam
Aji no moto 
Taugeh
Sawi  
Daun bawang, daun sup & bawang  goreng
1 biji Lada besar (utk hiasan)
 1 bungkus fish cake

  Cara-cara :

  1. Cuci bersih udang,(udang boleh di kopek jika mahu tapi jgn di buang kulit udang supaya rasa manis udang x hilang,rebus kulit bersama udang). Rebus udang hingga masak,kemudian tos kan udang dari air rebusan udang.Air rebusan jangan di buang.(kulit boleh la di buang sesudah di jadi kan air rebusan)
  2. Tumis cili giling hingga garing... Kisar bawang merah,bawang putih,udang kering & halia,kemudian campurkan bersama cili giling td hingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan udang ke dlm kuali & biar kuah mendidih..Masukkan sos tomato, sos cili dan petis udang.Biarkan kuah sehingga menggelegak.
  4. Masukkan garam,gula & aji no moto...bergantung pada citarasa masing-masing.Kemudian masukkan fish cake yg sudah di potong kecil.
  5. Untuk memekatkan kuah,boleh la di tambah sedikit tepung jagung.Bila kuah dah masak,mati kan api.
  6. Setelah itu,celur mee, taugeh & sawi. Masukkan udang yg telah direbus tadi. Tuang kuah ke dalam mee & hias dgn daun sup,daun bawang,hirisan lada besar & bawang goreng.Siap utk di hidang..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments:

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t

Post a Comment

 
Free Backlinks